Kooste Danan Nose Work -treeneistä

Ollaan treenattu nyt torstaitouhu -reuhuryhmämme kanssa Nose Workia muutaman kerran ajatuksella, että kokeillaan huvin vuoksi. Meillähän ei ole torstain treeneissä ollut mitään punaista lankaa, vaan olla tehty vähän sitä sun tätä (useimmiten temppuja :D). Nose Work kuitenkin kiinnosti meitä kaikkia, joten päätettiin kokeilla mitä meidän koirat siitä tykkää. Ajattelin nyt koota pienen koosteen meidän treeneistä, koska Dana on edistynyt huonon alun jälkeen ihan huimasti!

img_133Tätä purkissa olevaa eukalyptuksen hajua Dana on opetellut etsimään.

Treeni nro. 1

Ensimmäisistä treeneistä kirjoitinkin jo lyhyesti viime postauksessa. Aloitettiin hajuun tutustuminen siis ”laatikkoetsinnällä”, jossa maassa oli muutama sellaisia kaapissa käytettäviä isoja koreja. Yhdessä näissä koreista oli haju ja aina sen kohdalla kehuttiin ja palkattiin hirmuisesti.

Danan kohdalla tämä hajuun tutusminen ei sujunut yhtään hyvin. Se ei ollenkaan hoksannut sitä hajua, vaan kuvitteli että laatikot on sitä varten että niiden päällä kiipeillään ja temppuillaan. Olisi kiva jos tästä ensimmäisestä kerrasta olisi video, koska siitä näkyisi varsin hyvin miten huima edistys on tapahtunut ihan muutaman treenikerran jälkeen!

Treeni nro. 2

Saatiin viime treeneissä kotiin mukaan hajua, ja sain itseni jopa kerran treenaamaan kotona. Tosin, eipä niistä treeneistä ole juuri mitään kerrottavaa… :D Eihän se Dee ollenkaan tajunnut mitä siltä halusin, joten treeni meni pelkäksi sähläykseksi. Tidikin sai muuten kokeilla näissä kotitreeneissä samaa, mutta eipä silläkään päässä lamppu syttynyt.

Toiset treenit aloitettiin samalla tavalla, eli isojen väärinpäin käännettyjen korien kanssa. Dana näytti taas ne samat temput kuin ensimmäiselläkin kerralla, ja olin jo ihan ”huoh, eihän tästä tule mitään” -olotilassa. Sitten vaihdettiin etsittävä kohde laatikoista tuoliin. Hajua laitettiin sellaiselle pienelle tarralapulle, joka kiinnitettiin tuolin sivuun ja sen hajun viereen laitettiin vähän maksapasteijaa. Ja kas kummaa! Yhtäkkiä Danan pitkä nokka alkoikin toimimaan, ja se tajusi jutun juonen! Ensimmäisellä kerralla Dana tosin hotkaisi myös hajulapun mahaansa, mutta ei se mitään, pääasia että idea oli vihdoin valjennut sheltimolle. :’D Treenattiin tämän yhden tuolin kanssa ja hetken päästä otettiin mukaan myös toinen tuoli ja lopuksi vielä penkki. Nyt sheltimo etsi hajua ja käytti nenäänsä! Hurraa!

Treeni nro. 3

En muista näitä treenejä enää kovin hyvin, mutta aloitettiin tällä kertaa sellaisilla pienemmillä koreilla (näkyy alla olevassa kuvassa), joita lisättiin pikkuhiljaa. Tehtiin myös hajun piilotus penkkiin ja lopuksi se laitettiin piiloon vielä seinän viereen niin, etten itse tiennyt missä kohtaa haju oli.

img_134Dana neljänsissä Nose Work -treeneissään

Treeni nro. 4

Yläpuolella oleva kuva on näistä treeneisä, ja siinä näkyy aika hyvin paikat joista Dana etsi hajua. Aloitettiin taas pienillä koreilla, joita lisättiin parin löydön jälkeen. Sitten otettiin mukaan vähän isompia koreja ja laatikoita pienten korien rinnalle. Tämän jälkeen siirryttiin tötterötehtävään (kuvassa oikealla puolella keskellä), joissa yhdessä tötterössä oli haju. Tämä oli Danalle jostain syystä vähän haastavempi tehtävä, se ei oikein malttanut keskittyä kunnolla vaan haahuili ja rähisi treenejä seuraamassa olleelle koiralle aina välillä. Kyllä se hajut löysi ja ilmaisi mutta keskittyminen ei ollut ihan kympin luokkaa.

Seuraavaksi etsittiin hajua tuollaisesta ”huoneesta” (kuvassa oikealla alimmaisena). Lopuksi tehtiin Danalla vielä hajutesti, eli 10 laatikkoa peräkkäin (kuvassa oikealla ja ylimmäisenä) ja otettiin aikaa, kuinka nopeasti Dana löytää hajun. Siihen ei mennyt kuin 10 sekuntia! Danalle oli selkeästi helppoa kun laatikot oli tuolla tavalla peräkkäin ja se pystyi etenemään vain yhteen suuntaan, koska muuten sen etsintä on tällä hetkellä vähän sellaista hakuammuntaa ja haahuilua.

Näissä treeneissä Dana kehitti itse itselleen ilmaisun. Sille on selkeästi vahvistunut se mitä etsitään, joten Dee siirtyi itsenäisesti seuraavaan vaiheeseen eli ilmaisuun. Aina kun se löysi hajun se tökki sitä nenällä ja meni maahan. Ja tämän neiti D keksi täysin itse. On se helppoa kun koira kouluttaa itse itseään… :D Tosin tällä hetkellä yritän ehkä päästä tuosta maahanmenosta eroon, koska se ei ole ilmaisumuodoista kätevin jos haju on jossain korkealla. Varsinkin kun Danalla nenäkosketus ja maahanmeno ovat yhtä vahvoja ilmaisumuotoja, ja se haluaa tehdä ne molemmat samanaikaisesti. Mulla on tämän viikon treeneistä videota ja siinä on yksi etsintä, missä haju oli selvästi Danan yläpuolella, jolloin tuli juuri se ongelma, ettei Dee tiennyt olisko pitänyt koskea hajua nenällä vai mennä maahan. Niimpä otetaan nyt työn alle ilmaisuissa nenänkäytön vahvistaminen ja koitetaan saada se maahanmenon tarjoaminen vähän vähenemään.

Kategoria(t): Danan tarina, Nose Work. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *